måndag 20 mars 2017

Guldmjölk på mitt sätt

De flesta som följer min blogg, samt hänger med mig på Instagram och Facebook vet att jag älskar att starta min dag med en stor kopp guldmjölk. Bättre start på dagen går knappast att få.

Guldmjölk är en varm dryck baserad på gurkmeja som är helt fantastisk på att stödja det friska i din kropp. Gurkmeja är en starkt antiinflammatorisk krydda. Visste ni att nästan alla moderna folkhälsosjukdomar har sin grund i kronisk och långvarig inflammation i kroppen? Men även fast man vet att gurkmeja är så hälsosamt så kan det ibland vara svårt att veta hur sjutton man ska få i sig det. Att dricka en kopp guldmjölk är ett utmärkt sätt att göra detta på. Jag använder även gurkmeja i matlagningen så ofta jag kan, så som i soppor och grytor.

Gurkmeja innehåller bland annat något som heter curcumin som har enormt positiv inverkan på vår hälsa och som kan läka och motverka inflammation i kroppen. Men för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig detta ämne så behöver den lite hjälp på traven och då är framförallt malen svartpeppar och kallpressad kokosolja fantastiska då dessa båda hjälper till att göra gurkmejan lättupptaglig för kroppen. Här har jag berättat tidigare om gurkmeja. Tillsammans med kryddor som kanel, kryddnejlika och kardemumma som alla är både riktigt kraftfulla antioxidanter OCH som innehar starkt antiinflammatoriska egenskaper så blir det en hälsodryck deluxe.

Jag dricker min kopp varje morgon och som alla småbarnsföräldrar vet så är tiden på morgnarna ofta knapp. Jag gissar att det även gäller dem som inte har barn. Det är precis som att klockan går mycket fortare mellan klockan 06.00 och 08.00. Så för att kunna göra bra och hälsosamma val under morgonen så måste de vara enkla och snabba att genomföra, annars får åtminstone inte jag till det. Därför har jag gjort om receptet så att det ska bli så enkelt som möjligt och skippar delen då man ska värma mjölk för att ha det som bas. Jag dricker helt enkelt min guldmjölk precis som en kopp te, med vatten som bas och endast lite mjölk för att få drycken i lagom dricktemperatur.


Här kommer receptet på min variant av guldmjölk:


RECEPT SARAS GURKMEJAPASTA

1 dl malen gurkmeja (jag köper storpack hos Ekobutiken i Örebro men det finns även hos t ex Apotea)
2 dl vatten
1 tsk mald ekologisk svartpeppar
2 tsk ekologisk äkta kanel (jag köper min i lösvikt hos Ekobutiken i Örebro, men även Urtekram har äkta kanel)
2 tsk ekologisk mald kryddnejliga
1 tsk ekologisk mald kardemumma
3 msk kallpressad ekologisk kokosolja (jag använder Kung Markattas)

Gör så här: Koka gurkmejan med vatten på svag värme så det endast sjuder väldigt försiktigt. Rör om då och då så den inte bränns i botten. Låt sjuda 8-10 minuter. Den kommer då att ha blivit ganska torr. Ta sen av från plattan och blanda i kryddorna samt kokosoljan och rör om ordentligt så allt blandar sig väl.

Förvara sedan i en glasburk med tättslutande lock i kylskåpet. En sats räcker till en daglig kopp för en person i ca två veckor och det är ungefär så länge som gurkmejapastan håller sig fräsch i kylskåpet.

Är man inte van att äta kokosolja så kan man lätt bli illamående till en början. Om du inte äter kokosolja sedan tidigare så är det bättre att utesluta kokosoljan och istället lägga till en liten, liten klick direkt i koppen när du ska dricka din guldmjölk. Prova dig fram och öka mängden i takt med att din kropp accepterar det.


RECEPT SARAS GULDMJÖLK

Ta en rejäl tesked gurkmejapasta i en stor kopp och fyll koppen med kokhett vatten. Toppa med lite mjölk (jag använder ekologisk lantmjölk, men havremjölk eller kokosmjölk fungerar också toppen). Rör om. Klart! Avnjut din kopp och känn livet i dig! Ge dig själv en kärleksfull tanke och känn känslan av att du ger dig själv en bra start på din dag.

Blanda 1 dl malen ekologisk gurkmeja med 2 dl vatten och låt sjuda på svag värme i 8-10 minuter.

Så här ser den färdiga gurkmejapastan ut. Förvara den i kylskåp och ta en rejäl tesked i en kopp med hett vatten varje morgon och välkomna dagen.

En klick gurkmejapasta tillsammans med en kopp kokhett vatten och en skvätt mjölk blir en ljuvlig gulkmjölk.

För er som vill inspireras till fler dagliga goda vanor så har jag skrivit om vilka mina är här. Jag önskar er alla en fin måndag och en riktigt bra start på den nya veckan. Idag är det vårdagjämning och livet kan inte vara mycket härligare än så. För mig är det så att denna del av året känner jag mig som allra mest levande och bara känslan av att ha våren, ljuset och sommaren att se fram emot gör att allt som annars skulle känts tungt och motigt nu är väldigt mycket enklare att tampas med.








___________________________________________

Vill du att jag kommer och föreläser om skadliga kemikalier i vardagen eller på förskolan, vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar